Istoric valutar

Accesează: Informații utile / Istoric valutar

În meniul de istoric valutar poți selecta valuta și data cursului de schimb al pieței valutare.

Cf. ORDINULUI Nr. 170 din 17 februarie 2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă, punctul “18: Operațiunile efectuate în valută se evidențiază în contabilitate în moneda națională, utilizându‐se cursul de schimb valutar de la data efectuării operațiunii.

Prin curs de schimb de la data efectuării operațiunii se înțelege cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ultima zi bancară anterioară operațiunii, disponibil ca informație la momentul efectuării operațiunii (încasare, plată, emitere de documente).

Prin urmare, diferențele de curs valutar nu se înregistrează în contabilitatea în partidă simplă.

Totuși, o problemă apare în situația în care se realizează schimburi valutare sau se plătesc facturi emise în valută direct din conturi de lei. Aceste operațiuni se realizează automat la cursul băncii, care este diferit de cursul BNR.

Exemplul 1. Transferul sumei de 1.000 euro din contul de euro în contul de lei al aceleași activități. În toate cazurile, cursul de schimb oferit de bancă este mai mic decât cursul de schimb al BNR, și atunci se înregistrează o diferență de curs nefavorabilă. 

Exemplul 2. O factură emisă în valută este plătită direct din contul de lei, la cursul băncii, care în cele mai multe cazuri este nefavorabil. Sau o factură de venituri, emisă în valută, dar încasată într-un cont bancar de lei, la un curs diferit de cel BNR, care aproape în toate cazurile este nefavorabil.

În acest caz, suntem obligați să înregistram diferențele de curs valutar, anume diferența dintre cursul băncii și cursul BNR de la data operațiunii. Aceste diferențe de curs valutar se înregistrează în RJIP pentru a respecta prevederile din Ordinul 170, de mai sus. Cu atât mai mult, este necesară înregistrarea diferențelor de curs valutar dacă se dorește obținerea soldului din extrasul bancar sau din Registrul de casă.

În opinia noastră, aceste diferențe de curs nefavorabile trebuie înregistrate pe cheltuieli nedeductibile; totuși rămâne la analiza fiecărei persoane de a stabili deductibilitatea. Menționam că în cazul unei diferențe de curs favorabile trebuie aplicat același principiu, anume că venitul realizat nu este impozabil.

În ContApp, poți stabili cu ușurință dacă aceste diferențe de curs sunt deductibile sau nu, în secțiunea dedicată de la Setări Firmă/Valută.

Ți-am răspuns la întrebare? Mulțumim pentru părere A apărut o problemă la trimiterea feedbackului dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Încă ai nevoie de ajutor? Contactează-ne! Contactează-ne!