Întrebări și răspunsuri frecvente
Întrebări frecvente – FAQ
- Am deja facturile emise (pe hârtie, Excel, alt program de facturare) pot face import?
Am început să lucrăm la funcționalități de import, dar am ajuns la concluzia că utilizatorul trebuie să introducă manual datele pentru o contabilitate corectă.
ContApp este un program de contabilitate unde facturarea este un modul gratuit, inclusiv e-factura.
Foarte multe persoane confundă programul de facturare cu un program de contabilitate.
Înregistrarea unei facturi în ContApp presupune recrearea acesteia, dar pe care nu mai trebuie să o printați sau să o trimiteți la client din nou.
După înregistrarea facturii, o încasați, și în baza încasării, se generează registrele obligatorii și Declarația Unică.
Important! Facturile se pot înregistra foarte repede cu acțiunea de copiere factură.
- Nu am experiență în contabilitate PFA, pot folosi ContApp?
Contabilitatea în partidă simplă este… simplă și o poți învăța în câteva zile sau săptămâni. Tocmai de aceea am adăugat ca bonus Ghid de administrare PFA, care este un veritabil curs de formare în domeniu. În ghid găsești totul despre contabilitatea și fiscalitatea PFA, doar trebuie să aloci câteva ore pentru studiu și în câteva zile vei învăța esențialul, iar după câteva luni ești expert în contabilitatea PFA-ului tău. Oricum, dacă ceva este neclar, ne contactezi și clarificăm.
- Desfășor operațiuni intracomunitare, mă ajută ContApp?
În ContApp iți setezi CIF intracomunitar și factura va fi completată automat cu acest cod, dacă facturezi către persoane din UE. Dacă nu ai codul, vei primi o notificare și un link către capitolul din ghid unde verifici dacă trebuie să ai CIF pentru operațiuni intracomunitare, nu întotdeauna este necesar. Am început să lucrăm la declarațiile 390 și 301, și estimăm că la începutul anului 2023 vei putea genera aceste declarații din ContApp.
- Sunt plătitor de TVA, mă ajută ContApp?
La înregistrare, ContApp verifică și setează automat codul de TVA, astfel poți factura cu TVA și introduce facturi de achiziții cu TVA. După ce vei incasa facturile de vânzări și vei plăti facturile de achiziții, ContApp va genera automat Registrul jurnal de încasări și plați cu sume care includ TVA și Registrul de evidență fiscală (REF) cu sume fără TVA. În baza REF se va genera Declarația unică. Deși am început să lucrăm la declarațiile aferente TVA, la această dată nu poți genera din ContApp decontul de TVA. Estimăm că în prima parte a anului 2023 să le poți genera din ContApp.
- Am casă de marcat, mă ajută ContApp?
În ContApp înregistrezi sumele încasate în numerar, conform raportului Z, iar pe cele încasate cu cardul le înregistrezi la data extrasului. În rest nu mai ai nimic de făcut, Declarația Unică și Registrele se vor genera automat.
- Am stocuri și producție, mă ajută ContApp?
La fel ca și mai sus, puteți sa introduceți toate încasările și plățile, în lei sau valuta și veți putea genera registrele obligatorii și declarația unica.
Dar, la aceasta data nu puteți tine evidenta stocurilor au a producției in Contpp.
- Am salariați, mă ajută ContApp?
În ContApp înregistrezi pe cheltuieli deductibile toate plățile aferente statului de salarii, astfel Declarația Unică și Jurnalele se vor genera automat. Însă, din ContApp nu se poate crea statul de salarii și nici declarațiile aferente.
- Când am nevoie de contabil?
Așa cum am recomandat de fiecare dată, ai nevoie de contabil când ai salariați și când ai operațiuni complexe cu TVA, reprezentând multiple și diverse livrări/achiziții de bunuri și servicii din România, UE și afara UE. În rest, în cele mai multe situații o activitate independentă nu are nevoie de contabil, iar ContApp automatizează mai mare parte din deciziile necesare pentru conformarea fiscală.