Importul tranzacțiilor bancare în contabilitate
Atenție! Din cauza inconsistenței datelor furnizate de anumite bănci, te rugăm să verifici cu atenție tranzacțiile pe care le imporți în contabilitate. Nu trebuie importate tranzacțiile care au fost adăugate manual și nici tranzacțiile care sunt dublate. Verifică datele importate prin ContApp cu extrasul generat de bancă, care rămâne în continuare documentul justificativ în contabilitate. Solicităm constant partenerilor de la smartfintech.eu și băncilor, să îmbunătățească accesul la datele pe care ni le furnizează pe această cale (API), care le-a fost impusă de Uniunea Europeană prin Payment Services Directive (PSD2).
Pentru a descărca tranzacțiile bancare, ContApp se poate conecta cu următoarele bănci (unele bănci pot să nu mai apară în listă din diverse motive):

Pașii de conectare cu banca
- Accesează secțiunea Setări firmă și apoi selectează pagina de Case/Bănci sau secțiunea Încasări și plăți și selectează Tranzacții bancare;
- Apasă butonul Conectare cu banca;
- Selectează banca cu care dorești integrarea;
- Apasă pe butonul continuă;
- Citește cu atenție solicitarea acordului de conectare cu banca;
- Acceptă termenii și condițiile serviciului și apasă butonul Începe conectarea, moment în care vei fi direcționat către aplicația de autentificare a băncii cu care lucrezi și trebuie să urmezi etape de autentificare unice pentru fiecare bancă.
Important!
Integrare este realizată prin intermediul partenerului nostru https://www.smartfintech.eu/, autorizat de către Banca Națională a României. Băncile din România (UE) sunt obligate să ofere acces la tranzacțiile clienților, ca urmare a Directivei (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne.
Sincronizarea se realizează numai pentru descărcarea tranzacțiilor, nici noi, și nici partenerii noștri, nu pot crea tranzacții bancare.
- Selectează contul sau conturile pentru care dorești sincronizarea. Selectează conturile care sunt deschise pe CUI/CIF-ul entității sau pe CNP dacă ai tranzacții pe contul personal. (nu sincroniza tranzacțiile altor entități decât cea pe care o ai selectată in selectorul de firme - dreapta sus).
Important!
La sincronizare, dacă nu este găsit contul bancar la secțiunea de bănci în ContApp, atunci se creează automat o bancă cu acel cont IBAN.
După sincronizare, Apasă butonul descarcă tranzacții.
Se vor descărca tranzacțiile din ultimele 90 de zile, perioada diferă in funcție de bancă.
Pasul final este să asociezi o tranzacție cu o factură de client/furnizor sau să înregistrezi o încasare/plată diversă în contabilitate.
Verifică soldul final al Jurnalului de bancă cu soldul extrasului. Acestea trebuie să corespundă.
Important!
Nu se poate asocia soldul inițial al extrasului. Acesta trebuie să fie deja înregistrat în contabilitate, ca fiind sold final al perioadei anterioare descărcării de tranzacții bancare.
Dacă nu-l ai, atunci înregistrează o încasare diversă ca sold inițial.
Important!
Dacă ai înregistrat deja tranzacții bancare din extrase nu mai asocia cu tranzacțiile descărcate automat.
Preluarea tranzacțiilor bancare în contabilitate
După descărcarea tranzacțiilor bancare, acestea se preiau în contabilitate, dacă nu au fost introduse manual.
Pentru preluare apasă pe butonul de:
- Preia în contabilitate - poți prelua încasarea unui client sau plată furnizor sau o încasare diversă sau o plată diversă;
- Asociază transfer - poți înregistra un transfer între conturi proprii și transferuri între case și bănci (de exemplu retragere numerar).
