Activități desfășurate
Accesează: Setări Firmă / Activități
Atenție! Conform Codului fiscal, plățile și încasările trebuie asociate unei activități autorizate.
”Art. 118 (2) a) venitul net anual recalculat/pierderea netă recalculată se poate calcula pe fiecare sursă din categoriile de venituri prevăzute, prin deducerea din venitul net anual, determinat în sistem real, a pierderilor fiscale reportate;”
În ContApp am implementat această funcționalitate și poți calcula venitul net pentru fiecare activitate desfășurată.
La Setări Firmă, se selectează Activități și se adaugă activitățile desfășurate pentru fiecare loc al activității.
- Locul activității
- Locul activității se poate completa și cu puncte de lucru sau cu adresa locațiilor de unde se obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor.
- Categoria de veniturile impozabile
- Venituri din activități independente și profesii liberale (norme de venit sau sistem real);
- Drepturi de proprietate intelectuală (in sistem real pe CNP, nu se înregistrează la ONRC sau la ANAF);
- Cedarea folosinței bunurilor in scop turistic, (in sistem real pe CNP, nu se înregistrează la ONRC sau la ANAF)
- Cedarea folosinței bunurilor (in sistem real pe CNP, nu se înregistrează la ONRC sau la ANAF;
- Agricultură, (in sistem real pe CNP, nu se înregistrează la ONRC sau la ANAF);
- Piscicultură, (in sistem real pe CNP, nu se înregistrează la ONRC sau la ANAF);
- Silvicultură, (in sistem real pe CNP, nu se înregistrează la ONRC sau la ANAF);
- Activități desfășurate:
- Activitățile înregistrate la ONRC (PFA, II, IF, altele) selectează codul CAEN de pe certificatul de înregistrare sau din hotărârea de Înființare. Atenție: o Persoană Fizică Autorizată (PFA) poate adăuga maxim 5 coduri CAEN iar o Întreprindere Individuală (I.I.) maxim 10 coduri CAEN.
- Activitățile înregistrate numai la ANAF (Profesiile Liberale sau PFI) selectează codul CAEN declarat pe formularul de înregistrare 070 sau 700.
- Persoanele fizice care nu sunt înregistrate la ANAF sau la ONRC, deci nu au un CAEN, completează cu descrierea activității sau a sursei de venit ușor de recunoscut (de exemplu Contract de drepturi de autor XYZ SRL, Contract de cedare a folosinței bunurilor.., Închiriere camere, un titlu cat mai explicit).
- Număr autorizare sau Număr document este echivalent cu numărul din documentul de autorizare/Contractul de asociere/Închiriere:
- pentru PFA/II/IF numărul îl găsim pe încheierea de la ONRC (vezi imagine mai jos)
- la Profesiile liberale este numărul de pe autorizația de funcționare emisă de autoritatea profesionala sau numărul certificatului fiscal emis de ANAF la înregistrarea fiscală.
- asocierile completează numărul sub care contractul de asociere a fost înregistrat la organul fiscal, precum și data înregistrării acestuia.
- Persoanele fizice adaugă numărul contractului sau completează cu o liniuță.
- Data început - este data de începere a activității conform documentului. Data sfârșit este data de radiere/suspendarea a activității, cf documentului.
Pentru activitățile înregistrate la ONRC puteți folosi numărul din
Sau
Găsești număr document și data începerii activității și la acest link: https://mfinante.gov.ro/domenii/informatii-contribuabili/persoane-juridice/info-pj-selectie-dupa-cui
Foarte important! Numărul de mai sus trebuie să corespundă cu numărul din declarațiile unice anterioare dacă s-au depus. Acest număr se modifică doar dacă s-au înregistrat modificări le ONRC, ANAF, contractele au expirat, etc.
După completare, formularul arată astfel:
- Data de început și data de sfârșit a activității, dacă este cazul.
Observație! pentru ușurință în utilizarea aplicației se definește o activitate implicită, astfel încât la completarea formularelor din aplicație, de exemplu la plăți/încasări aceasta să fie completată automat și tu să câștigi timp. Pentru ca o activitate să fie implicită și locul activității trebuie sa fie implicit.