Încasări și plăți în valută

Conform Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă, punctul 18:  

”Operațiunile efectuate în valută se evidențiază în contabilitate în moneda națională, utilizându‐se cursul de schimb valutar de la data efectuării operațiunii.

Prin curs de schimb de la data efectuării operațiunii se înțelege cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ultima zi bancară anterioară operațiunii, disponibil ca informație la momentul efectuării operațiunii (încasare, plată, emitere de documente).

Sumele aferente operațiunilor în valută se înregistrează în Registrul‐jurnal de încasări și plăți (cod 14‐1‐1/b) în lei, cu menționarea în coloana de explicații a valorii în valută.”

Ca urmare, și în Contapp orice plată sau încasare în valută, realizată în numele activității independente, în bancă sau în numerar, se va înregistra la cursul BNR de la data documentului – de regulă data operațiunii din extrasul bancar.

Automat, Contapp va utiliza cursul valutar transmis de BNR, din ziua anterioară, va calcula suma în lei, corespondența în valută de pe documentul contabil, de regulă factura fiscală. Operațiunea se va înregistra în RJIP evidențiindu-se la explicația suma în valută și cursul valutar utilizat.

Prezentăm mai jos situații din practica contabilă și modul de înregistrare în Contapp: 

Situația în care plățile și încasările sunt realizate în valuta facturii

În această situație, se înregistrează factura de la furnizor sau emitem factura de venituri într-o anumită valută, ca exemplu euro, și  plata/încasarea se realizează dintr-un cont bancar deschis în valuta facturii, în exemplul nostru un cont de euro.

În ContApp, după înregistrarea facturii, mergem la secțiunea Încasări clienți sau Plăți furnizori, alegem clientul/furnizorul și contul bancar în valuta facturii, definită la setări firmă, completăm formularul cu toate datele cf documentului de încasare/plată și salvăm operațiunea.

Situația în care factura este în valută și plata/încasarea este în lei

Este o situație tot mai întâlnită ca urmare a dezvoltării comerțului online și a plății cu cardurile bancare. Banca emitentă a cardului face automat conversia din valuta partenerului comercial al PFA, la un curs valutar stabilit de bancă și realizează transferul sumelor, din lei în valută, dacă avem plăți, respectiv din valută în lei, când avem încasări.

În ContApp respectăm prevederea din legea contabilității în partidă simplă, încasarea facturii se înregistrează în RJIP la cursul BNR de la data operațiunii. 

După înregistrarea facturii, mergem la secțiunea  Încasări clienți sau Plăți furnizori, alegem clientul/furnizorul și contul bancar în lei, definit la setări firmă, completăm formularul cu toate datele cf documentului de încasare/plată și salvăm operațiunea.

Conform legii contabilității în partidă simplă, diferențele de curs valutar nu se înregistrează în RJIP. Totuși, pentru a închide jurnalul de bancă sau de casă, putem înregistra diferențele de curs valutar separate ca fiind cheltuieli nedeductibile.

Astfel diferența dintre valoarea facturii în lei, calculate la cursul BNR și valoarea efectiv încasată/plătită din contul nostru constituie cheltuială nedeductibila, ce se înregistrează în contabilitate pe un articol distinct, diferențe de curs valutar nefavorabile. 

Situația în care nu avem factură, avem doar document de încasare/plată

În ContApp aceste documente se operează la încasări sau plăți diverse, și se va folosi automat cursul valutar de la data documentului de plată/încasare.

Ți-am răspuns la întrebare? Mulțumim pentru părere A apărut o problemă la trimiterea feedbackului dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Încă ai nevoie de ajutor? Contactează-ne! Contactează-ne!