Spațiul Privat Virtual pe CNP


Important. SPV pentru CNP-uri se poate accesa cu emailul si parola. Nu aveti nevoie de certifcat de semnatura digitala. Detalii despre SPV pentru CUI sau CIF găsești aici.

Ce este Spațiul Privat Virtual - SPV

“Serviciul Spațiul privat virtual constă în punerea la dispoziția persoanelor fizice a unui spațiu virtual aflat pe serverele Ministerului Finanțelor Publice / Agenția Națională de Administrare Fiscală prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informațiilor și înscrisurilor între Agenția Națională de Administrare Fiscală și persoana fizică în legătură cu situația fiscală proprie a acesteia.”

De curând ANAF a prezentat un video cu pașii necesari pentru înregistrarea în SPV a persoanelor fizice, pe care îl poți viziona aici.

Ce se poate face pe SPV (pe lângă declarația unică):

  • se poate accesa oricând situația obligațiilor de plată;
  • se pot primi sau transmite o serie de documente, cum este fișa pe plătitor a contribuabilului, declarații, cereri, întrebări;
  • se pot cere certificate fiscale pe CNP;
  • te poți informa cu privire la modificările legislative.

Vezi aici lista completă cu documentele care se pot accesa prin SPV.

Nou! Începând cu data de 24.08.2020, poți programa online, din SPV, o întălnire cu inspectorul fiscal. Decât să mergi la întâmplare și să nu rezolvi nimic, mai bine faci o programare online pentru o întâlnire cu inspectorul fiscal. Așadar programează o întâlnire cu inspectorul fiscal, comunică-i ce anume dorești să clarifici și poate rezolvi ceva.

Durata maximă a unei întâlniri este de 30 de minute, timp în care poți clarifica probleme legate de:

  • declarații fiscale persoane fizice;
  • evidență pe plătitor persoane fizice;
  • avize și autorizații (case de marcat);
  • executare silită persoane fizice;
  • cazier fiscal; asistență contribuabili;
  • evitarea dublei impuneri

Cum se creează Spațiul Privat Virtual (SPV)

Important! Pentru crearea SPV este necesar să dețineți o adresă de email validă. SPV se crează în două etape:

Etapa 1: se completează formularul de înregistrare pus la dispoziție de ANAF la această adresă: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp

Etapa 2: constă în verificarea înregistrării, care se poate face pe mai multe căi:

1.Identificare Online prin internet – sesiune video.

Începând cu data de 11.08.2020 pentru identificarea și înregistrarea SPV a persoanelor fizice, ANAF pune la dispoziție o nouă cale de identificare, prin sesiune video, utilă celor care nu pot ajunge în persoană la unul din sediile ANAF.

Identificarea persoanelor fizice care doresc să se înregistreze în SPV poate fi efectuată de la distanță și prin intermediul unei sesiuni video (identificare vizuală online).

Pentru identificarea vizuală online este necesar ca persoanele fizice să se programeze online prin intermediul aplicației dedicate disponibilă pe site-ul www.anaf.ro.

Programarea online trebuie efectuată în termen de zece zile de la momentul înregistrării în SPV.

În situația în care persoana fizică nu poate participa la sesiunea video, aceasta se poate reprograma în intervalul celor zece zile.

În cazul exercitării de către persoana fizică a opțiunii privind aprobarea prin identificare vizuală online, ANAF transmite persoanei fizice o informare, pe e-mail, care cuprinde:

  • instrucţiuni de desfăşurare a identificării vizuale online ce se va derula;
  • comunicarea faptului că, în situația în care nu poate participa la identificarea vizuală online la data şi ora programate, acesta are posibilitatea de a solicita o reprogramare.
  • comunicarea faptului că neprezentarea la ora și data ce vor fi comunicate va conduce la respingerea înregistrării în SPV;
  • reguli de conduită.În timpul sesiunii de identificare vizuală online funcţionarul public poate formula întrebări cu privire la informații ce trebuie să conţină elemente cunoscute de ANAF şi persoana fizică.

În situaţia în care persoana fizică nu răspunde corect întrebărilor adresate, cererea de înregistrare în SPV se respinge.

Descarca instructiunile in PDF de aici.

2.Prin verificare număr document:

  • dacă ați primit din partea Ministerului Finanțelor Publice, o scrisoare cuprinzând informații pentru înscrierea ca utilizator al serviciului „Spațiul Privat Virtual” SPV fără a vă deplasa la unul din sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală, vă rugăm ca pe ecran, în câmpul “Tipul de aprobare”, să selectați opțiunea “Verificare număr document”, iar câmpul “Număr document” să îl completați cu numărul de document notat în scrisoare în partea din stânga sus.
  • notificarea privind destinația sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult (emise incepând cu data de 05.03.2018)
  • notificare privind nedepunerea în termen a Declarației privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (emise începând cu data de 09.10.2017)
  • notificare privind îndeplinirea condițiilor de rezidență potrivit prevederilor art. 7 și art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenției de evitare a dublei impuneri încheiate intre România și _____ de către persoana fizică sosită în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise incepând cu data de 07.04.2020)
  • notificare privind îndeplinirea condițiilor de rezidență potrivit prevederilor art. 7 și art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenției de evitare a dublei impuneri încheiate intre România și _____ de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise incepând cu data de 07.04.2020)
  • notificare privind nedepunerea în termen a declarației de venit (emise incepând cu data de 09.01.2017)
  • notificare privind nedepunerea la termen a declarației de impunere (emise începând cu data de 09.01.2017)

3. Prin numărul de înregistrare a deciziei de impunere.

Dacă nu ați primit scrisoarea, dar aveți o decizie de impunere mai veche emisă ANAF puteți de asemenea să verificați imediat, fără deplasarea la ANAF, crearea SPV, folosind numărul de înregistrare a deciziei de impunere, care este unic (dreapta sus).

4. Prin prezentarea la ghișeu (de la oricare reprezentanță ANAF de pe teritoriul României), în termen de 10 zile de la completarea formularului online, în vederea identificării și finalizării înregistrării SPV.

Accesarea Spațiului Privat virtual și Depunerea Declarației unice

După verificarea înregistrării te poți autentifica și vizita SPV tău pe această pagină https://pfinternet.anaf.ro/ unde sunt necesare:

  • numele de utilizator cu care te-ai înregistrat;
  • parola setata la înregistrare;
  • un cod pe care ANAF ți-l trimite pe email și care este valabil doar 5 minute.

Pentru depunerea Declarației Unice apăsați aici.

Pentru accesarea Spațiului Privat virtual dați click aici. Verificați în Mesaje recipisa de confirmare a declarației, care trebuie să nu conțină erori.


Depunerea declarațiilor cu certificat digital calificat

Important! Pentru depunerea declarației unice nu este necesar un certificat pentru semnătură digitală calificată.

Deși nu este obligatoriu Declarația Unică se poate depune și în portalul http://e-guvernare.ro/ dacă persoana fizică deține un certificat digital calificat. Procedura este mai greoaie și nu o recomandăm.

Depunerea cu certificat digital calificat, presupune achiziția unui certificat digital de la unul dintre furnizorii de certificate și înregistrarea lui la ANAF si înregistrarea acestuia la ANAF.


Împuternicirea unei persoane pentru a depune declarații

O altă cale de a depune, declarații (inclusiv Declarația Unică) este prin împuternicirea unei persoane care deține un certificat digital calificat.

Această persoană anunță ANAF că deține împuternicirea ta și ANAF permite depunerea declarațiilor în numele tău de către persoana împuternicită. Dacă ai un contabil care se ocupă de afacerea ta, probabil l-ai împuternicit deja să depună declarația în numele tău.

Ți-am răspuns la întrebare? Mulțumim pentru părere A apărut o problemă la trimiterea feedbackului dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Încă ai nevoie de ajutor? Contactează-ne! Contactează-ne!