Cum se adaugă veniturile în aplicație


Accesează: Declarație unică

Înainte de a putea descărca Declarația Unică, este nevoie să introduci datele în aplicație.

Observație: Dacă folosești ContApp PS, poți importa veniturile tale pentru a putea descărca Declarația Unică mai rapid. Află aici cum poți importa datele tale.

Pagina de adăugat venituri

Selectare contribuabil și an

Înainte de a adăuga veniturile, să te asiguri că ai selectat contribuabilul și anul corect.

I. În cazul în care ai mai mulți contribuabili adăugați în aplicație, poți schimba contribuabilul activ prin a selecta cel dorit.

Selectarea anului

II. Pentru a schimba anul pentru care vrei să introduci veniturile, selectează din partea de sus a paginii anul dorit.

Selectarea contribuabilului

Datele de identificare a contribuabilului

Datele sunt încărcate de la setări contribuabil dar se pot edita și aici dacă este nevoie.

Date de identificare a contribuabilului

Atenție: Abonamentul pentru descărcarea declarației unice este legat de CNP. Din acest motiv nu se poate modifica CNP-ul unui cont de contribuabil existent. Pentru a folosi alt CNP, este nevoie să adaugi un alt contribuabil care o să aibă nevoie de un al doilea abonament.

Abonamentul ContApp Declarația Unică este inclus în serviciile pachetului ContApp 365.

Află aici detaliile abonamentului pentru ContApp Declarația Unică. 

În cazul în care nu vezi căsuțele cu datele contribuabilului, asigură-te că meniul este mărit.

Butonul care deschide datele contribuabilului

Statutul titularului

Aici poți bifa toate opțiunile care se aplică contribuabilului ales:

  • Student - Studenții beneficiază de scutire la CASS pentru anumite venituri;
  • Salariat - Salariații beneficiază de norma redusă;
  • Pensionar - Pensionarii sunt scutiți de CAS;
  • Statut de nerezident - Persoanele nerezidente sunt scutite de la plata CAS și CASS;
  • Exceptat de la plata CASS minim - începând cu 2024, s-au introdus categorii care nu datorează CASS minim. Pentru mai multe detalii vezi acest articol.
  • Plătesc CAS în sistem propriu, (avocat, notar etc) - Persoanele care contribuie în sistem propriu de asigurări sociale sunt scutite de CAS;
  • Persoană cu handicap grav sau accentuat - Persoanele cu certificat de handicap au venitul net redus in proporție cu numărul de zile din certificat.
Opțiunile pentru statutul persoanei fizice

În cazul în care nu vezi opțiunile cu statutul titularului, asigură-te că meniul este mărit.

Butonul care deschide statutul persoanei fizice

Venit realizat

Apasă butonul Adaugă venit realizat și completează formularul.

Formularul pentru adăugare venit realizat

Observație: Opțiunile oferite în formular diferă în funcție de categoria de venit selectată. Dacă nu găsești opțiunea dorită, să te asiguri că ai selectat categoria de venit corectă.

Opțiunile în funcție de categoria selectată

Lista de categorii de venituri

Pentru ușurința completării declarației unice, am predefinit liste de categorii de venituri, din care se poate alege venitul care trebuie declarat. Le poți vedea detaliat aici.

Număr document - acolo unde acesta apare

Număr document se preia din certificatul de înregistrare sau de pe autorizația de funcționare emisă de autoritatea profesională. Trebuie să corespundă cu numărul din declarațiile anterioare dacă s-au depus.

Persoanele fizice (neautorizate) adaugă numărul contractului sau de cedare a folosinței bunurilor, de drepturi de autor sau completează cu o liniuță.

Foarte Important! Numărul documentului trebuie să fie același cu cel din declarațiile unice depuse în anii anteriori. Te rugăm să verifici și să modifici manual numărul documentului din declarația unică dacă este cazul. 


Atenție! Dacă faci import de date din ContApp PS, la numărul documentului de pe declarația unică, se preia numărul definit la Setări Firmă/Activități pentru activitatea principală.

Modificarea numărului documentului poate să apară atunci când s-au autorizat activități ulterior înființării, prun urmare, în declarația unică preluăm data setată de la activitate.

Setarea cea mai importantă este legată de activitatea de bază desfășurată care trebuie să fie setată ca implicită pentru a fi încărcată în declarație. Dacă ai mai multe activități autorizate accesează: Setări Firmă / Activități si setează ca implicită activitatea cu cele mai multe venituri obținute. La dată să completezi cu data exactă a autorizării de la Registrul Comerțului/ANAF - vezi certificatul constatator emis la data înființării, sau cel emis ulterior dacă sunt activități autorizate după data înființării. 


Pentru a vizualiza sau a edita un venit deja adăugat, apasă butonul Modifica din dreapta venitului pentru a accesa formularul cu venitul adăugat.

Buton modificare venit adăugat

CASS opțional

Important! Începând cu anul 2025 nu se mai estimează venitul impozabil și contribuțiile de plată pentru anul curent. Acestea se vor declara după închiderea anului fiscal. Prin urmare, capitolul 2 este rezervat în întregime pentru declararea CASS opțional de către persoanele fizice care nu sunt asigurate la sănătate pentru anul curent.

Pentru mai multe detalii privind CASS opțional, vezi acest articol.

Dacă te încadrezi la una din categoriile eligibile pentru CASS opțional, atunci poți completa capitolul II din Declarația Unică.

Baza minimă de calcul a CASS este de 6 salarii minime pe economie, asta rezultă în CASS datorat = 2.430 lei

Descărcare Declarația Unică

După ce ai introdus toate datele necesare, poți descărca Declarație unică prin a apăsa butonul Descarcă din partea de sus a paginii.

Buton descărcare Declarație Unică
Ți-am răspuns la întrebare? Mulțumim pentru părere A apărut o problemă la trimiterea feedbackului dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Încă ai nevoie de ajutor? Contactează-ne! Contactează-ne!