Începe de aici

Pentru crearea contului este necesară confirmarea adresei de email. Verifică și în SPAM dacă nu găsești în inbox emailul trimis de noi.

După crearea contului, parcurge pașii de mai jos, pentru a începe sa folosești ContApp cu ușurință:

1. Creează-ti firma la Setări firmă - Completează codul fiscal și apasă pe căutare, datele se vor completa automat, modifică dacă este cazul și salvează.

2. Locul activității - dacă sunt multe puncte de lucru le poți defini aici. Tot aici bifează care locație este principală, te va ajuta peste tot in aplicație. De regulă, activitatea se desfășoară la sediul profesional sau la terți.

3. Activități desfășurate - completează toate câmpurile din formular și adaugă activitățile pe care le-ai declarat la înființare. Ca mai sus, alege activitatea de bază, implicită pentru ca te va ajuta foarte mult in utilizarea aplicației.

Atenție! Nu poți adăuga încasări și plăți dacă nu ai adăugată cel puțin o activitate la setări firmă.

4. Valută - în această pagină poți adăuga valutele cu care lucrezi. În principal LEI, EURO, USD.

5. Case/Bănci -  Definește oricâte case și bănci utilizezi în activitate și oricâte valute dorești. De asemenea, setează casa/banca implicită. La bănci setează și IBAN-ul pentru ca acesta să fie afișat pe factură.

Atenție! Documentele de încasări/plăți vor apărea în listă în funcție de tipul operațiunii: 

  • operațiuni cu numerar, se alege CASA, și va apărea lista de documente aferente plaților/încasărilor în numerar;
  • operatiuni cu card/ordine de plata se alege mai BANCA si va apare lista de documente aferente plaților/încasărilor; extrasul bancar este cel mai folosit;

6. Serii - Stabilește plaja de numere pentru fiecare an și pentru documentele pe care le folosești.

Atenție! O serie este vizibilă doar dacă data documentului este din anul pentru care a fost definită seria. Exemplu: ca să vezi seria unei facturi din 2022 trebuie să alegi mai întâi data facturii din 2022.

7. Setări TVA - poți verifica dacă ai cod de TVA valid sau poți adaugă un Cod de TVA Intracomunitar.

Atenție! CIF intracomunitar devine vizibil doar dacă se introduce un client cu adresa din Uniunea Europeană, iar data documentului este ulterioară obținerii CIF.


8. Reprezentanți - La această secțiune se definesc persoanele care au funcții legale în firmă:

  • Asociați - de regulă titularul PFA, persoana fizică, este asociat 100%
  • Reprezentant legal - de regulă titularul PFA, persoana fizică, este reprezentantul legal sau împuternicește altă persoană
  • Reprezentant fiscal - de regulă titularul PFA, persoana fizică, este reprezentantul fiscal dacă nu împuternicește un contabil

9. Facturi Venituri - Pentru a emite prima factură de vânzări:

  • Definește câțiva clienți, completează cu CUI/CIF și apasă pe căutare;
  • Adaugă la articole serviciile pe care le prestezi - atenție la categoria fiscală - alege venituri din activitate - Vezi aici detalii despre categoriile fiscale;
  • Mergi la pagina Facturi vânzări și adaugă prima ta factura de vânzări.

10. Facturi de furnizori - adică facturi de achiziții - aici se introduc numai facturi

  • Definește câțiva furnizori, completează cu CUI/CIF și apasă pe căutare;
  • Adaugă articole de cheltuieli - atenție la categoria fiscala - alege venituri din activitate - Vezi aici detalii despre categoriile fiscale;
  • Mergi la pagina Facturi furnizori și adaugă prima ta factură de achiziții.

11. Încasări si plăți - partea cea mai importantă a contabilității în partida simplă:

Te rog să citești și acest articol foarte important: Exemple de încasări și plăți

  • Încasări clienți - aici vei încasa clienții pentru care ai emis facturi. 
  • Încasări diverse - încasări pentru care nu avem facturi emise: subvenții, aporturi, dobânzi bancare, transferuri, etc;
  • Plăți furnizori - plătim furnizorii pentru care am introdus facturi;
  • Plăți diverse -  plăți pentru care nu avem facturi: comisioane, transferuri, rate, taxe și impozite, bonuri fiscale, etc.

Atenție. Documentele de încasări si plăți se afișează in funcție de tipul operațiunii: in banca sau în casă, cu numerar. Nu o sa găsești extrasul bancar in lista de documente de la casă si la bancă nu o sa apară chitanța!

Important! Documentele se introduc in contabilitate la valoarea înscrisă pe document. ContApp calculează automat procentul de deductibilitate in funcție de categoria fiscală aferentă articolului plătit sau încasat.

Ți-am răspuns la întrebare? Mulțumim pentru părere A apărut o problemă la trimiterea feedbackului dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Încă ai nevoie de ajutor? Contactează-ne! Contactează-ne!