Factura storno. Corectarea erorilor din e-factura trimisă în SPV

e-Factura are erori sau este refuzată de client

În situația unei facturi electronice transmise, asupra căreia destinatarul are obiecții sau chiar o refuză, acesta vă înștiințează prin căile normale de comunicație dar și prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, prin transmiterea unui mesaj.

În situația în care factura trimisă în SPV are erori de completare sau destinatarul este greșit, se procedează la corectarea e-facturii prin completarea:

  • unei facturi de stornare, care anulează complet factura trimisă anterior (este o factură cu semnul minus la cantitate) și
  • emiterea unei facturi cu număr nou și datele corecte;

OUG 120, art. 4. Corecția facturii electronice comunicate destinatarului în sistemul RO e-Factura se efectuează conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Factura electronică corectată se transmite în cadrul aceluiași sistem RO e-Factura.


De exemplu, daca am greșit sumele pe factura:

  • Factura greșita A1, Client ALB srl, total factura =189 lei (total incorect, trebuia sa fie 289 lei)
  • Factura storno A2, Client ALB srl, total factura = -189 lei - anuleaza factura A1
  • Factura corecta A3, Client ALB srl, total factura =289 lei

De exemplu, daca am greșit clientul pe factura:

  • Factura greșita B1, Client ALB srl, total factura = 300 lei
  • Factura storno B2, Client ALB srl, total factura = -300 lei - anuleaza factura B1
  • Factura corecta B3, Client NEGRU srl, total factura =300 lei

și tot așa pentru orice eroare constatată in factura transmisă în e-Factura.

Care este factura corectă? Este factura transmisă in SPV din lista de e-facturi transmise.

Dacă în lista de e-facturi trimise in SPV aveți alt client pe factură decât in lista de facturi, ați comis o eroare. In acest caz este corectă factura trimisă în e-Factura, pentru ca aceasta este factura care a ajuns la client.

Nu modificați facturi transmise in e-Factura. Pentru corectare procedați ca mai sus.

În ContApp, factura corectată se trimite manual, conform procedurii de aici.

Factura storno

Accesează: Venituri / Facturi vânzări

O factură fiscală emisă către client nu poate fi ștearsă sau anulată. Procedura de corectare a unei facturi este prin editare, cu acordul clientului sau prin stornare, care presupune emiterea unei facturi noi, în care sumele din factura inițială să fie completate cu semnul minus pe factura storno, total sau parțial. Astfel, înregistrate în contabilitate cele două facturi, inițiala și factura storno, să reflecte corect operațiunea economică desfășurată între cei doi parteneri, client și furnizori.

Până la această dată în ContApp am implementat stornarea totală a unei facturi. Astfel, toate articolele de pe factura storno sunt cu semnul minus.

Pentru a storna o factură se apasă pe meniul de acțiuni (o o o), apoi selectăm Stornează factura.

Stornare factură

Aplicația ContApp va afișa o notificare prin care îți cere să confirmi acțiunea de stornare a facturii. După confirmare, automat se va crea factura storno care va avea seria și numărul următor ultimei facturi fiscale emise.

Atenție! Acțiunea de stornare este ireversibilă la această dată în aplicația ContApp. Recomandăm editarea facturii dacă este posibil în condițiile în care nu s-au declarat, în baza sumelor de pe factură, impozite și contribuții atât la furnizor cât și la client.

Ți-am răspuns la întrebare? Mulțumim pentru părere A apărut o problemă la trimiterea feedbackului dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Încă ai nevoie de ajutor? Contactează-ne! Contactează-ne!