Cheltuielile cu amortizarea

Accesează: Active / Imobilizări

Important! Plata efectuată în scopul achiziționării de imobilizări (cu valoarea mai mare de 2.500 lei, inclusiv TVA, pentru neplătitori de TVA sau de 2.500 lei fără TVA pentru plătitorii de TVA) nu este deductibilă; doar amortizarea acestora este deductibilă. 

Achiziția de imobilizări se înregistrează în ContApp prin crearea unui articol care are categoria fiscală de Achiziție de Imobilizări. Categoria fiscală o selectezi din lista de categorii, care apare lângă articol. Automat, aplicația va crea o intrare în Registrul imobilizărilor. 

Am implementat metoda de amortizare liniară. Astfel, valoarea bunului achiziționat se împarte în mod egal pe perioada de utilizare a bunului.

În fișa mijlocului fix se selectează clasa de amortizare din lista care prevede o durată de utilizare. 

De exemplu, pentru calculatoare se poate alege clasa "2.2.9 Calculatoare electronice și echipamente periferice. Mașini și aparate de casă, control și facturat." cu perioadă normală de funcționare de 24 de luni.

ContApp creează automat planul de amortizare și calculează valoarea amortizării deductibile pentru anul curent, indiferent de data intrării mijlocului fix în gestiune.

Pentru autoturismele utilizate de către titularul activității, amortizarea este deductibilă în limita a 1.500 lei/lună. Pentru limitarea deducerii la 1.500 lei pe lună în Registrul de evidență fiscală se bifează Amortizare autoturism deductibilă limitat (maxim 1.500 lei pe lună).


Pentru calculul amortizării se introduce factura sau achiziția la plăți diverse și automat se creează o intrare în Registrul imobilizărilor. Pentru completare și editare intrări se apasă pe meniul de acțiuni (o o o) și se selectează Editează.

Atenție! Dacă se modifică factura sau plata achiziției de imobilizări, modificările nu vor mai apărea automat în lista de imobilizări. Trebuie să mergi în lista cu imobilizări și să modifici manual.

Dacă ai în gestiune imobilizări din anii anteriori poți adăuga manual fiecare imobilizare în Registrul Imobilizărilor. Vezi butonul Adaugă de sus.

Ți-am răspuns la întrebare? Mulțumim pentru părere A apărut o problemă la trimiterea feedbackului dvs. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Încă ai nevoie de ajutor? Contactează-ne! Contactează-ne!